Miskraam
Als de zwangerschap voor de 16e week misgaat, dan noemen wij dit een miskraam. Dat wil zeggen dat het vruchtje niet meer verder groeit, het hartje niet meer klopt, het kindje niet meer leeft en daardoor de zwangerschap soms vanzelf wordt afgestoten. Een miskraam komt bij 1 op de 6 zwangerschappen voor. De kans op een miskraam neemt toe met het stijgen van de leeftijd, door roken en alcoholgebruik. Klik hier voor uitgebreide informatie en de mogelijkheid voor het downloaden van een folder.
Oorzaken
Een zwangerschap bestaat uit een vruchtzakje en het vruchtje zelf (embryo). Normaal gesproken ontwikkelt het embryo zich tot een baby. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo waardoor de groei stopt, het hartje niet meer klopt en het kindje wordt afgestoten, soms vrij vlot nadat het hartje niet meer klopt, maar soms duurt het nog enige tijd. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals vrijen, fietsen, vallen of paardrijden.
Verschijnselen
Meestal begint een miskraam met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend maar hevig zijn. Het verliezen van het vruchtje gaat vaak gepaard met menstruatieachtige pijn. De miskraam kan komen in de vorm van stolsels of stukjes weefsel of zelfs in zijn geheel, het vruchtzakje met daarin het vruchtje, een zeer klein kindje. Het bloedverlies neemt na het verliezen van de zwangerschap vaak snel af en houdt na een paar dagen op. Het kan zijn dat je geen enkel signaal hebt gehad dat de zwangerschap niet goed (meer) is en dat er tijdens de echo wordt ontdekt dat het hartje niet meer klopt. Het kan zijn dat het bloedverlies, de beginnende miskraam, enkele dagen later alsnog spontaan op gang komt. Als dit niet het geval is, zal een doorverwijzing plaatsvinden naar de gynaecoloog die samen met jullie drie opties zal bespreken.
- afwachten, tot de miskraam vanzelf gaat komen
- curettage, hangt af van de grootte van de zwangerschap, bij het uitblijven van de miskraam
- medicatie, om de miskraam op te wekken
Indien een miskraam is vastgesteld, is het belangrijk om contact met ons op te nemen in de volgende gevallen:
- als het bloedverlies erg hevig is en niet meer met maandverband op te vangen, zeker bij klachten van ‘sterretjes’ zien of flauwvallen
- bij koorts
Lichamelijk gezien herstel je meestal snel van een miskraam. Het bloedverlies kan nog 1-2 weken aanhouden. Hierna is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Een miskraam kan een behoorlijke impact hebben. Het brengt zomaar abrupt een einde aan verwachtingen in de toekomst, je geluk, je blijheid met de zwangerschap is ineens verdriet geworden en dromen over 9 maanden is weg. Na het doormaken van een miskraam nemen wij dan ook altijd nog even contact met jullie op om de afgelopen tijd met jullie door te spreken.
Neem de tijd om te herstellen.

Verloskundigenpraktijk
Om de Noord 29
1616 PR Hoogkarspel
tel: 06-57046537
spoed: 06-53664228
info@verloskundigenomdenoord.nl
Kraamzorgpraktijk
Om de Noord 29
1616 PR Hoogkarspel
tel: 06-57046537
spoed: 06-53664228
info@kraamzorgomdenoord.nl

