Plaats van bevallen
Thuis of in het ziekenhuis
Tijdens je zwangerschap denk je na over waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Belangrijk is dat je voor die plek kiest waar jij je veilig voelt. De ideale plek is die, waar jij en je partner je het meest op je gemak voelen. Om je keuze beter te kunnen maken volgt hier een uitleg over de organisatorische kanten.
Bij de thuisbevalling neem je contact met ons op als je ons nodig hebt. Jij bepaalt dus wanneer je ons wilt spreken of zien, en niet een lijstje met aanwijzingen. Wij komen naar je toe of maken een afspraak hier over. Vervolgens overleggen we met jou of we zullen blijven of dat het okay is als we nog even weg gaan. Als we denken dat het laatste stukje van de bevalling er aan komt blijven we bij je in huis wachten, zetten alle spulletjes klaar en bellen een kraamverzorgster om ons te assisteren bij de bevalling. We blijven nog 1-2 uur na de bevalling bij je om te kijken of het goed blijft gaan met moeder en kind. Tijdens de bevalling hebben we alles bij ons wat nodig is voor een normale bevalling en om in te grijpen als er iets gebeurt wat buiten het normale valt: medicijnen om ruim bloedverlies tegen te gaan, zuurstof om de baby te beademen. We weten precies wanneer we het ziekenhuis moeten bellen en hoe we moeder en kind zo snel mogelijk daar krijgen indien nodig.
Belangrijke aanbevelingen voor een thuisbevalling
Met het oog op de veiligheid vragen we jullie om te kijken naar een aantal zaken in jullie thuissituatie.
Als je op de eerste verdieping wilt bevallen:
- Het trapgat en de draaiing van de trap moet voldoende breed zijn zodat je eventueel met een brancard naar beneden kan worden getild.
- Dames die boven de 100 kg wegen bevallen wat ons betreft liever niet op de eerste verdieping maar in de woonkamer (op de begane grond). Dit omdat het ambulance personeel zware dames niet de trap af tilt, dit moet dan met behulp van de ladderwagen van de brandweer gebeuren.
- Om die zelfde reden is het voor alle dames (ongeacht gewicht) niet handig om op de tweede verdieping te bevallen!
- Als je in bad bevalt, zorg er dan voor dat er een matras/bed dichtbij is.
- Indien nodig kun je een eenpersoonsbed van de thuiszorgwinkel huren voor je bevalling. Als je dat wilt wordt het bed bij je thuisbezorgt.
Als je op een tweepersoonsbed bevalt, vragen wij je tijdens de bevalling om op de rechterkant van het bed te gaan liggen (vanuit de rugligging gezien) dus die zijde van het bed moet tijdens de bevalling afgedekt zijn met plastic.
Bij een poliklinische bevalling, dus zonder medische indicatie, komen we meestal ook eerst bij je thuis langs als je contact met ons gezocht hebt. Je gaat pas naar het ziekenhuis als je ongeveer 5 centimeter ontsluiting hebt. Dit om de verloskamers niet onnodig lang bezet te houden; de eerste fase van de bevalling kan wat langer duren. Als je naar het ziekenhuis gaat bellen we een kraamverzorgster om ons te assisteren bij de bevalling. Dit is dezelfde als bij de thuisbevalling, alleen verzorgt ze je nu in het ziekenhuis. Als de bevalling goed verloopt, verlaat je het ziekenhuis 2-3 uur na de bevalling. De kraamverzorgster gaat met je mee naar huis om je daar te installeren.
Je hoeft je niet in te schrijven voor een ziekenhuisbevalling. Bedenk wel dat je voor een bevalling zonder medische indicatie alleen in het ziekenhuis terecht kan als er nog een verloskamer voor je vrij is (meestal wel). Je betaalt, afhankelijk van je verzekering, een eigen bijdrage voor de huur van de verloskamer. Er is in het ziekenhuis eten en drinken aanwezig voor jullie maar de keuze is beperkt en de keuken van het ziekenhuis is niet 24 uur per dag geopend. www.centrumvoorgeboortezorg.nu
Soms heb je geen keus, omdat je zwangerschap of bevalling anders loopt dan verwacht. Op onverwachte situaties of complicaties kun je nu eenmaal geen invloed uitoefenen. Als wij vinden dat je zwangerschap of bevalling meer medische zorg nodig heeft zullen wij, nadat we dat met jou besproken hebben en je goedkeuring hebben, met de gynaecoloog overleggen of je naar de gynaecoloog doorsturen. Als je zwangerschap en/of bevalling medisch wordt zal je verder begeleidt worden door de mensen in het ziekenhuis. Je kunt dan niet meer thuis bevallen en de bevalling wordt begeleid door de verloskundige van het ziekenhuis. Bedenk dan altijd dat wij en zij gewoon het beste voor hebben met moeder en kind! Heb vertrouwen in jezelf, concentreer je op jezelf ook al ga je met heftige weeën alsnog naar het ziekenhuis.
De keuze thuis of in het ziekenhuis bevallen kun je tot het allerlaatste moment uitstellen. Verloopt de bevalling thuis goed dan kun je er alsnog voor kiezen om niet naar het ziekenhuis te gaan. Andersom is ook mogelijk: was je van plan om thuis te bevallen en durf je dat op het laatste moment toch niet aan, dan kun je alsnog naar het ziekenhuis.

Verloskundigenpraktijk
Om de Noord 29
1616 PR Hoogkarspel
tel: 06-57046537
spoed: 06-53664228
info@verloskundigenomdenoord.nl
Kraamzorgpraktijk
Om de Noord 29
1616 PR Hoogkarspel
tel: 06-57046537
spoed: 06-53664228
info@kraamzorgomdenoord.nl

