Weeën opvangen
We zullen er niet om heen draaien: een bevalling is een heftige gebeurtenis en doet meestal pijn. Maar: bevallen is ook een natuurlijk fysiologisch proces. Dat betekent dat je lijf er voor gemaakt is om te baren en dus haar oplossingen bedacht heeft om dit mogelijk te maken. Voor wat betreft de pijn en de beleving van pijn heeft je lijf bedacht dat het natuurlijke pijnstillers aanmaakt: endorfine. Deze hormonen maken je slaperig, doezelig. Je sluit je af van de rest van de wereld, je lichaam wordt zwaarder en pijn is beter te hanteren. Je kunt er zelf voor zorgen dat er zo veel mogelijk endorfine vrij komen:
- Concentreer je op de weeën, voel wat er gebeurt in je lijf en waarom, denk aan het einddoel, je baarmoedermond moet open om je kindje geboren te laten worden.
- Sluit je ook letterlijk af als je moeite hebt om je te concentreren op de weeën. Ga in een stille kamer zitten of liggen, doe de telefoon uit en zorg dat je weinig gestoord wordt. Hoeft niet als je je prettiger voelt met geluid om je heen.
- Een hulpmiddel om je te concentreren is je ademhaling, daarom wordt daar ook zo veel nadruk op gelegd bij de diverse zwangerschapscursussen. Ga niet meteen puffen (korte ademstoten) bij de eerste weeën, maar haal eerst gewoon wat langer, lager en dieper adem. Voel vooral je eigen ritme aan, je ademhaling is een hulpmiddel, het is geen doel op zich.
- Houd jezelf warm. Trek sokken aan, gebruik een kruik, ga in bed liggen, zet de kachel aan.
- Het ultieme afsluiten en warm worden tegelijk: neem een lange douche of ga in bad (uitzondering: als de vliezen gebroken zijn en je hebt geen goede weeën, dan mag je niet in bad, wel onder de douche).
- Zorg voor een licht gevulde maag en drinken bij de hand en plas regelmatig, want andere lichamelijke ongemakken leiden af.
- Laat je zelf niet afleiden door de klok (‘hoe lang ben ik al bezig’) of door gedachten over het verloop van de bevalling (‘ik kan dit nooit’). Zet je hoofd uit en laat je lichaam het werk doen. Hoe meer je er met je hoofd bij blijft, hoe moeilijker het is voor de endorfine.
- Probeer te vertrouwen op ons. We laten je echt niet aanmodderen op niets af, al je gedachten zijn met ons bespreekbaar en we proberen je zo mooi mogelijk naar het einddoel te leiden: de geboorte van je kindje.
- Vrouwen die dat willen kunnen in onze praktijk ook in bad bevallen. Meer informatie kun je lezen op oerbron.nl. We hebben een bad in de praktijk die je kunt huren als je bevalling begint.
Een aantal vrouwen zegt baat te hebben bij de Geboortetens: een apparaat dat pijnprikkels blokkeert via lichte elektrische pulsen. Als je wilt kun je hier mee bevallen (www.GeboorteTENS.nl). We hebben er standaard een bij ons in de verlostas.
Het is belangrijk dat je genoeg kunt ontspannen bij de bevalling. Op het moment dat je dat niet meer kunt, en je bevalling vordert maar langzaam, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht, en stagneert de bevalling. Medicamenteuze pijnstilling bij de ontsluiting wordt altijd gegeven in het ziekenhuis, meestal als je ergens blijft hangen in de eerste 6 centimeters ontsluiting. In het Dijklander Ziekenhuis zijn er 2 mogelijkheden voor pijnstilling: een ruggenprik, en de remifentanil-methode, een infuuspompje met een verdovend middel. Bedenk je dat de verloskundige van het ziekenhuis verplicht is om je voor te lichten over de werking en de eventuele nadelen van medicamenteuze pijnbestrijding. Het is daarom prettig om het verhaal al meerdere keren gelezen te hebben voor dat de bevalling zich aandient.
Onze beroepsvereniging de KNOV heeft een aantal boekjes gemaakt over bevallen, voorbereiden en pijn. Deze staan onder dit verhaal als een linkje, lees ze aandachtig door. Kijk ook eens op www.bevallingspijn.nl

Verloskundigenpraktijk
Om de Noord 29
1616 PR Hoogkarspel
tel: 06-57046537
spoed: 06-53664228
info@verloskundigenomdenoord.nl
Kraamzorgpraktijk
Om de Noord 29
1616 PR Hoogkarspel
tel: 06-57046537
spoed: 06-53664228
info@kraamzorgomdenoord.nl

